لوستر برنزی بهتر است یا لوستر برنجی

لوستر برنزی بهتر است یا لوستر برنجی

لوستر برنزی بهتر است یا لوستر برنجی 2480 1748 nic1

شاید در ذهنتان این سوال که ، لوستر برنزی بهتر است یا لوستر برنجی مطرح شده باشد ؛ آیا تا به حال به جوابی رسیده اید ؟

برای پاسخ صحیح به این سوال که لوستر برنجی بهتر است یا لوستر برنزی ، ابتدا باید بفهمیم که متریال برنز و برنج از چه چیزی تشکیل شده است و دارای چه ویژگی هایی هستند :

آلیاژ برنز چیست ؟

برنز یا مِفرَغ (به لاتین : Bronze)آلیاژی از مس و قلع  که با آن ابزار های مختلف و مجسمه را تهیه می‌کنند.

این متریال ، قدیمی‌ترین آلیاژی است که انسان آن را تهیه کرده‌است ، زیرا در معادن مس معمولاً فلز مس به‌طور طبیعی با قلع به صورت یک آلیاژ طبیعی وجود دارد به همین دلیل معمولاً نخستین ابزارهای مصنوعی فلزی که در قدیم توسط بشر ساخته شده غالباً از برنز است.

کاربرد آبکاری برنز بسیار گسترده است ، آبکاری برنز برای ایجاد ظاهری زیبا و افزایش مقاومت خوردگی ( مانند لوستر برنزی )  استفاده می شود.

این آبکاری در مواردی که روان کاری را بهبود ببخشد و مقاومت سایشی را ، در مقابل فولاد افزایش دهد، مطلوب میباشد ؛ مقاومت خوردگی  برنز باعث می شود زیر لایه مناسبی برای آبکاری نیکل و کروم باشد ، آلیاژهای حاوی Sn 15-10% ظاهری گیرا و زیبایی دارند.

این آلیاژها رنگ طلایی دارند که نسبت به طلای واقعی قهوه ای ترند ؛ آلیاژهای Sn 45% ظاهری نقره ای دارند و تقریبا برای اهداف تزیینی و لوستر برنزی  به کار می روند .

سه نوع برنز وجود دارد به نام های برنز آلفا، بتا و گاما. برنز آلفا در حالت سرد چکشخواری خوبی دارد. برنز بتا در حالت گرم چکشخواری خوبی دارد و برنز گاما بسیار شکننده است.

در دسته ی اول که شامل آلیاژهای آلفا با مقدار 7 تا 8 درصد قلع است ،  فسفر باقی مانده به عنوان عامل اکسیژن زدا کمتر از 0.1 درصد است ؛ بنابراین نباید فسفر را در این آلیاژ، عنصر آلیاژی محسوب نمود ، کاربرد این آلیاژها در تولید سکه پول خرد، فنرها و چرخ محور توربین است .

در گروه دوم یعنی بتا  ؛ آلیاژهایی با همان مقدار قلع گروه اول به اضافه عناصر دیگر مانند روی و سرب می باشد. برنزهای سرب دار شامل 5 درصد قلع و 20 درصد سرب هستند.

دسته ی سوم ، برنزهایی برای ساخت قطعات مکانیکی می باشند،  مانند مفرغ توپ ریزی یعنی آلیاژهایی که مقدار قلع آنها بین 8 تا 10 درصد بوده و مقدار جزئی از فلز روی یا عناصر دیگر دارد. کاربرد آنها در ساخت یاتاقان ها، چرخدنده و غیره است.

گروه چهارم ، برنز فسفردار میباشد ، این گروه از آلیاژها دارای 6 تا 14 درصد قلع و 0.6 تا 0.1 درصد فسفر می باشد که ممکن است به این آلیاژها عناصر دیگری مانند نیکل و سرب اضافه شود و خواص مکانیکی خوب و مقاومت خوردگی عالی در مقابل آب دریا دارند و برای ساخت قسمت های مختلف کشتی کاربرد دارند.

دسته ی پنجم ، شامل آلیاژهایی با مقدار سرب زیاد است (برای مثال : یاتاقان ) این آلیاژها از 0 تا 10 درصد قلع و از 8 تا 20 درصد سرب و گاهی تا 30 درصد سرب دارند.

و آخرین گروه ؛ برنزهایی برای ساختن ناقوس ها و زنگ ها می باشند. قلع تا 30 درصد بالا رفته و مقدار جزئی از روی و سرب در آن موجود می باشد.

مجتمع صنعتی نورسازان